Właściwości zdrowotne czarnuszki

Właściwości zdrowotne czarnuszki

Bogaty skład chemiczny sprawia, że właściwości zdrowotne czarnuszki siewnej wykorzystuje się od wieków nie tylko w celach leczniczych, ale również kosmetycznych, a nawet gastronomicznych. Najczęściej stosowanymi formami produktów z czarnuszki są zmielone nasiona, napary, odwary, nalewki oraz oleje.

Skład chemiczny

Nasiona czarnuszki zawierają między innymi:

  • wodę;
  • olej – do 2,5% oleju tłustego stanowią olejki eteryczne. Olej tłusty stanowi około 50% zawartości nasion i składa się z nienasyconych oraz nasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera również fosfolipidy i fitosterole;
  • białka – w ich składzie znajduje się 8 z 9 niezbędnych aminokwasów, czyli: fenyloalanina, walina, tryptofan, lizyna, izoleucyna, leucyna, treonina i metionina;
  • węglowodany;
  • witaminy – głównie A, E, B1 i B6. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach stanowią przynajmniej 0,2% oleju tłustego;
  • składniki mineralne – sole wapnia, żelaza, magnezu, sodu, selenu, miedzi, fosforu, potasu i cynku;
  • flawonoidy – w tym związki kwercetyny oraz kemferolu;
  • karoteny.

Zawartość wymienionych komponentów jest zmienna i zależy głównie od źródła pochodzenia nasion oraz czasu zbioru i metod uprawy.

Właściwości zdrowotne czarnuszki

Właściwości zdrowotne czarnuszki są niezwykle wszechstronne. Czarnuszka siewna:

  • wykazuje działanie przeciwnowotworowe, ponieważ posiada zdolność wpływania na cykl komórkowy i hamuje syntezę kwasów nukleinowych;
  • obniża stres oksydacyjny i utrzymuje integralność komórek trzustkowych. Dodatkowo wpływa korzystnie na regenerację komórek beta trzustki, usprawnia obwodowy metabolizm glukozy i zwiększa sekrecję insuliny. W związku z powyższych ma działanie przeciwcukrzycowe;
  • chroni przed szkodliwymi zmianami miąższ wątroby i nerek wykazując jednocześnie działanie przeciwzapalne;
  • zwiększa zawartość mucyny w błonie śluzowej żołądka, dlatego chroni narząd przed wrzodami;
  • stymuluje receptory opioidowe zlokalizowane w centralnym systemie nerwowym, wykazuje więc właściwości przeciwbólowe;
  • przyczynia się do likwidacji pasożytów – badania przeprowadzone na dzieciach chorych na tasiemczycę wykazały znaczną poprawę stanu zdrowia;
  • nieznacznie obniża poziom cholesterolu we krwi.

Właściwości zdrowotne czarnuszki

Warto zwrócić uwagę na wpływ składników zawartych w roślinie na układ sercowo-naczyniowy. Produkty na bazie wyciągów z nasion wykazywały silne działanie hamujące na częstość akcji serca i jego kurczliwość. Olejek lotny z nasion powodował u zwierząt dawkozależne obniżenie ciśnienia tętniczego krwi – konieczne są dalsze badania.

Dodatkowo olej przyczynia się do wzrostu zbyt małego poziomu erytrocytów, leukocytów oraz do zwiększenia się objętości krwinek w hematokrycie. Na podstawie licznych badań można wnioskować, że czarnuszka siewna może zapobiegać miażdżycy tętnic wieńcowych, mózgowych i obwodowej chorobie naczyniowej.

Ciekawe badania przeprowadzono na pacjentach astmatycznych. Wyniki tych badań wskazują, że czarnuszka siewna widocznie zmniejsza nasilenie astmy, częstotliwość jej napadów oraz świszczący oddech.

Wykorzystanie w kosmetologii i gastronomii

Składniki czynne nasion wpływają na utrzymanie jędrności i elastyczności skóry. Wiąże się to głównie z obecnością wielonasyconych kwasów tłuszczowych, które poprawiają strukturalność błon komórkowych komórek skóry i wykazują działanie ochronne. Na rynku pojawia się coraz więcej kosmetyków posiadających w składzie czarnuszkę.

W warunkach domowych można stosować np. olej z czarnuszki, który dodany do maseczki znacznie poprawia kondycję włosów.

Zobacz również: Zastosowanie oleju z czarnuszki.

Olej z czarnuszki równie dobrze sprawdza się w kuchni. Charakteryzuje się on typowym, lekko gorzkim smakiem i korzennym zapachem. Jest zatem doceniany głównie jako składnik sałatek.

Bibliografia

  1. Pałczyński C., Kupryś-Lipińska I., Kuna P., Czarnuszka siewna (Nigella sativa) czyli panna w zieleni: działanie przeciwzapalne, Alergia, 3/2016.
  2. Kaźmierczak A., Wcisło-Dziadecka D., Zmarzły N., Zdrowie z natury – czarnuszka siewna w produktach kosmetycznych i leczniczych, Postępy Nauk Medycznych, XXXI/2018.
  3. Borusiewicz M., Janeczko Z., Nigella sativa L. – roślinny surowiec o właściwościach plejotropowych, Postępy Fitoterapii, 4/2015.
  4. Mańkowska D., Bylka W., Nigella sativa L. – związki czynne, aktywność biologiczna, Herba Polonica, 1/2009.
  5. Jurczak R., Reguła J., Właściwości prozdrowotne czarnuszki siewnej i jej znaczenie w leczeniu dny moczanowej, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 3/2018.
Olej z czarnuszki
W czarnuszce (Nigella sativa) głównymi składnikami są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Zalicza się je do egzogennych kwasów tłuszczowych, czyli takich, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytwarzać i należy dbać o ich dostarczanie w celu utrzymania prawidłowego poziomu. Olej z czarnuszki to również źródło bardzo cennych substancji takich jak m.in. witaminy, mikroelementy, białka, flawonoidy, fitosterole  Zobacz więcej …

Jak stosować olej z czarnuszki?

Jak stosować olej z czarnuszki?

Na co i jak stosować olej z czarnuszki? To pytanie zadaje sobie wiele osób, ponieważ posiada on wiele zastosowań, nie tylko w medycynie czy kosmetologii, ale również w gastronomii. Zaliczany jest do olejów schnących.

Skład chemiczny

Głównym składnikiem oleju z czarnuszki jest tymochinon, którego zawartość dochodzi do 8,73 mg na 1 gram oleju. To właśnie on odpowiada za większość leczniczych właściwości nasion.

Olej z czarnuszki jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych – zarówno nienasyconych, jak i nasyconych. Wyróżnić można kwasy: linolowy, oleinowy, palmitynowy, linolenowy oraz arachidonowy.

Ponadto w składzie znajdują się liczne składniki mineralne, witaminy, flawonoidy, karoteny, steroidy, saponozydy triterpenowe oraz olejek eteryczny.

Właściwości oleju z czarnuszki

Ze względu na tak bogaty skład produkt ten wykazuje liczne właściwości zdrowotne i stanowi przedmiot wielu badań.

Kwas oleinowy obecny w olejach roślinnych wpływa m.in. na obniżanie ciśnienia krwi i zmniejszanie ryzyka zachorowalności na raka piersi. Czarnuszka siewna wykazuje działanie przeciwnowotworowe, ponieważ działa przeciwutleniająco, wspomaga apoptozę komórek nowotworowych oraz pobudza syntezę wielu cytokin.

Olej z czarnuszki stosowany zewnętrznie wspomaga leczenie łuszczycy, trądziku, atopowego zapalenia skóry czy egzemy. Polecany jest głównie posiadaczom skóry suchej i dojrzałej, ponieważ w naturalny sposób poprawia jej kondycję, wygładza ją oraz uelastycznia.

Regularnie spożywany wpływa dodatkowo na stabilizację poziomu cholesterolu i glukozy we krwi, zmniejsza ryzyko licznych chorób – zwłaszcza przewlekłych – oraz wspomaga ich leczenie. Ponadto wykazuje działania przeciwbakteryjne, rozkurczowe, znieczulające, przeciwpasożytnicze oraz przeciwzapalne.

Zobacz również: Właściwości oleju z czarnuszki

Jak stosować olej z czarnuszki?

Istnieje wiele zastosowań oleju, w zależności od indywidualnego celu. Można go spożywać, wykorzystywać do tworzenia domowych kosmetyków lub posiadać do użytku zewnętrznego.

Zobacz również: Zastosowanie oleju z czarnuszki

Spożywanie

Olej z czarnuszki należy spożywać regularnie, zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Przeprowadzone badania wykazały, że optymalną dawką wydaje się być 500 mg oleju 3 razy dziennie. Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny skonsultować się z lekarzem celem wykluczenia ewentualnych przeciwwskazań.

Zastosowanie oleju z czarnuszki

Wraz z olejem warto przyjmować witaminę D3, ponieważ jest ona rozpuszczalna w tłuszczach. Takie połączenie będzie więc zwiększało jej przyswajalność przez organizm.

Badania nad bezpieczeństwem spożywania wykazały, że w dawce 40 mg/kg olej jest dobrze tolerowany przez dorosłych i dzieci. W wyższych dawkach u niektórych dzieci wystąpiły dolegliwości żołądkowo-jelitowe, które jednak szybko mijały. Można zatem wnioskować, że podaż oleju wśród dzieci powinna być mniejsza niż w przypadku dorosłych.

Zobacz również: Skutki uboczne oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki z powodzeniem można również stosować do przyrządzania potraw, należy jednak pamiętać, aby były one wystudzone, ponieważ wysoka temperatura może zmniejszać korzystne właściwości produktu. Poleca się stosowanie oleju jako dodatek do sałatek i surówek, gdyż posiada charakterystyczny gorzkawy smak określany jako korzenno-pieprzny i nieco korzenny zapach.

Użytek zewnętrzny

Olej z czarnuszki polecany jest przede wszystkim do leczenia chorób alergicznych, neurodermatoz i grzybic. Można go stosować bezpośrednio na skórę, ponieważ cechuje się niską toksycznością. Wystarczy nanieść odrobinę produktu na płatek kosmetyczny, a następnie przetrzeć nim skórę. W związku z tym, że olej jest schnący, nie trzeba go zmywać.

Ostatnimi czasy modne stało się oczyszczanie twarzy olejami lub olejowanie włosów. 2-3 krople oleju z czarnuszki można dodać do codziennie stosowanego kremu lub toniku. Z kolei zmieszany z maską do włosów wpływa na kondycję i strukturę włosa. Poleca się naniesienie kilku kropel na końcówki włosów, tuż po ich umyciu. Produktu nie należy spłukiwać.

Podsumowując, jak stosować olej z czarnuszki? Można go wykorzystać do:

  • pielęgnacji włosów – jako dodatek masek, odżywek, płukanek czy wcierek;
  • pielęgnacji skóry – jako dodatek peelingów, kremów czy stosowany samodzielnie;
  • ochrony paznokci – wystarczy zmieszać 2 krople produktu z odrobiną kremu do rąk i zaaplikować;
  • leczenia schorzeń skóry – jako substancja do przemywania zmian.

Aromaterapia i inhalacje

Jak stosować olej z czarnuszki? Może być stosowany jako substancja poślizgowa podczas masaży lub po prostu jako substancja zapachowa. Podczas masażu wystarczy rozprowadzić kilka kropli produktu na dłoniach celem ogrzania ich, a następnie przystąpić do zabiegu. Można go również połączyć z innymi olejkami. Wykazuje działania relaksujące, uspokajające i nasenne.

Kilka kropli oleju można dodać do ciepłej kąpieli. Wówczas jego korzystne działanie obejmie zarówno dbanie o ciało, jak i inhalację dróg oddechowych.

Bibliografia:

  1. Obiedzińska A., Waszkiewicz-Robak B., Oleje tłoczone na zimno jako żywność funkcjonalna, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 1/2012.
  2. Kaźmierczak A., Wcisło-Dziadecka D., Zmarzły N., Zdrowie z natury – czarnuszka siewna w produktach kosmetycznych i leczniczych, Postępy Nauk Medycznych, XXXI/2018.
  3. Borusiewicz M., Janeczko Z., Nigella sativa L. – roślinny surowiec o właściwościach plejotropowych, Postępy Fitoterapii, 4/2015.
  4. Błecha K., Nasiona czarnuszki siewnej nadzieją dla alergików, Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza Sroki.
Olej z czarnuszki
W czarnuszce (Nigella sativa) głównymi składnikami są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Zalicza się je do egzogennych kwasów tłuszczowych, czyli takich, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytwarzać i należy dbać o ich dostarczanie w celu utrzymania prawidłowego poziomu. Olej z czarnuszki to również źródło bardzo cennych substancji takich jak m.in. witaminy, mikroelementy, białka, flawonoidy, fitosterole  Zobacz więcej …

Co to jest czarnuszka?

Każda osoba interesująca się zdrowym stylem życia powinna wiedzieć co to jest czarnuszka. Roślina zyskuje coraz większą popularność, głównie ze względu na liczne korzyści zdrowotne wynikające z jej spożywania. Na szczególną uwagę zasługują nasiona czarnuszki, z której następnie wytwarza się cenny olej.

Co to jest czarnuszka?

Czarnuszka siewna (Nigella Sativa) jest jednoroczną rośliną wywodzącą się z rodziny jaskrowatych. Swą nazwę zawdzięcza prawdopodobnie barwie nasion, które są czarne.

Cechuje się białymi kwiatami, dość mocno rozgałęzionymi pędami oraz czarnymi nasionami. Popularność zyskała właśnie ze względu na nie.

Roślina występuje na obszarach o ciepłym klimacie, głównie na terenach Europy i Azji zachodniej. W Polsce największe uprawy można spotkać na południu kraju.

Nasiona wykorzystuje się do produkcji olejów, nalewek, naparów, kosmetyków, produktów spożywczych, a także perfum.

Skład nasion

Czarnuszka jest najbardziej rozpoznawalna ze względu na znaczną zawartość tymochinonu. Związek ten odpowiada za większość właściwości zdrowotnych rośliny. Ponadto w składzie należy wyróżnić:

  • kwasy tłuszczowe – nasycone, nienasycone i oleje eteryczne
  • witaminy – A, E, B1, B6
  • flawonoidy
  • składniki mineralne – cynk, potas, żelazo, mangan, miedź, wapń, selen
  • melaninę
  • aminokwasy
  • karoten
  • saponiny

Co to jest czarnuszka?

Właściwości czarnuszki

Głównym aktywnym składnikiem nasion czarnuszki jest tymochinon. Na przestrzeni lat udowodniono jego skuteczność w leczeniu wielu chorób przewlekłych (głównie neurologicznych, psychicznych i nowotworowych).

Silne właściwości przeciwutleniające nasion czarnuszki zyskały ostatnio rosnącą uwagę ze względu na ich potencjalną rolę jako suplement diety wykazujący minimalne skutki uboczne. Nie tylko z tego względu spożycie czarnuszki poleca się osobom otyłym i walczącym z nadwagą. Dodatkowo składniki czarnuszki regulują poziom glukozy i cholesterolu we krwi, co może zmniejszać ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia.

Alfa-hederyna i tymochinon wykazują potencjalną aktywność przeciwnowotworową. Niedawno przeprowadzone badanie udowodniło, że melanina pozyskana z nasion czarnuszki działa immunostymulująco poprzez wpływ na ekspresję genów, z kolei octan etylu zahamował wzrost różnorodnych linii komórek rakowych bez wpływu na prawidłowe komórki śródbłonka.

Pozostałe właściwości lecznicze czarnuszki:

  • poprawia wygląd i stan skóry
  • likwiduje niestrawność, wzdęcia, biegunkę i inne problemy trawienne
  • ma działanie znieczulające, rozkurczowe i przeciwbakteryjne
  • zmniejsza stan zapalny
  • chroni żołądek i zapobiega rozwojowi wrzodów
  • poprawia samopoczucie
  • wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu oddechowego
  • wspomaga zwalczanie pasożytów

Zastosowanie

Czarnuszka siewna jest współcześnie stosowana jako przyprawa, ponieważ może stanowić oryginalny zamiennik pieprzu. Jej ciekawy smak sprawia, że nasiona są częstym składnikiem nie tylko potraw kulinarnych, ale i wypieków. Dodatkowo czarnuszka stanowi niekiedy substancję konserwującą.

Z nasion wytwarza się olej o niezwykle bogatym składzie. Można go wykorzystywać zarówno do użytku zewnętrznego, jak i wewnętrznego. Coraz częściej olej stosuje się podczas wykonywania domowych kosmetyków, ponieważ działa nawilżająco i ochronnie, a także koi podrażnienia skóry i wpływa zbawiennie na kondycję włosów.

Liczne korzystne właściwości czarnuszki sprawiły, że na rynku można zaopatrzyć się w suplementy diety na jej bazie.

Bibliografia:

  1. Yimer E., Tuem K., Karim A. (i inni), Nigella sativa L. (czarny kminek): obiecujący naturalny lek na szeroką gamę chorób, Evidence-Based Complementary and Anternative Medicine, 2019.
  2. Jurczak J., Reguła J., Właściwości prozdrowotne czarnuszki siewnej i jej znaczenie w leczeniu dny moczanowej, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 3/2018.
  3. Kaźmierczak A., Wcisło-Dziadecka D., Zmarzły N., Zdrowie z natury – czarnuszka siewna w produktach kosmetycznych i leczniczych, Postępy Nauk Medycznych, XXXI/2018.
  4. Borusiewicz M., Janeczko Z., Nigella sativa L. – roślinny surowiec o właściwościach plejotropowych, Postępy Fitoterapii, 4/2015.
Olej z czarnuszki
W czarnuszce (Nigella sativa) głównymi składnikami są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Zalicza się je do egzogennych kwasów tłuszczowych, czyli takich, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytwarzać i należy dbać o ich dostarczanie w celu utrzymania prawidłowego poziomu. Olej z czarnuszki to również źródło bardzo cennych substancji takich jak m.in. witaminy, mikroelementy, białka, flawonoidy, fitosterole  Zobacz więcej …

Właściwości czarnuszki – jak wpływa na organizm?

Właściwości czarnuszki - jak wpływa na organizm?

Właściwości czarnuszki są nadal intensywnie badane przez współczesną naukę. Jednak już w starożytności doceniano jej właściwości, o czym świadczą pisemne wzmianki np. w Starym Testamencie.

Czarnuszka to ziołowy suplement pochodzący z małych, czarnych nasion tej rośliny. Według BlackSeedsUSA.com olej z czarnuszki może wpływać korzystnie na zdrowie. Jednak jak każdy dodatek do diety przed użyciem powinien być skonsultowany z lekarzem, aby w pełni korzystać z jego szerokich właściwości.

Właściwości czarnuszki

Alergie

Według AmazingHerbs.com Światowa Akademia Naukowców (World Academy of Scientists) stwierdziła w badaniach klinicznych, że olej z czarnuszki pomógł około 70% osobom cierpiącym na alergie.

Olej z czarnuszki zawiera kwas tłuszczowy typu Omega-6 o nazwie prostoglandyny E1. Według strony Zdrowsze Życie (Healthier Life) substancja ta pomaga zwiększyć skuteczność konwencjonalnych leków na alergię.

Ochrona komórek

Według strony Zdrowsze Życie olej z czarnuszki pomaga chronić komórki organizmu przed wolnymi rodnikami. Jaki składnik jest za to odpowiedzialny?

Oczywiście witamina C, typowy przeciwutleniacz, który pomaga blokować działanie wolnych rodników. Poprzez blokowanie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób takich jak np. rak.

Skóra i włosy

Olej z czarnuszki używa się do walki z wszelkiego rodzaju zmianami skórnymi (nawet z grzybami). Również sprawdza się w pielęgnacji włosów aby rosły mocne, zdrowe i bez rozdwojonych końcówek.

Czarnuszka zwiększa odporność, poprawia samopoczucie i zdrowie.

Tak jak dobrze znane ziele Echinacea, czarnuszka również zwiększa odporność organizmu. Natomiast jej działanie różni się od Echinacei. Nie wpływa negatywnie na choroby autoimmunologiczne, dlatego mogą ją stosować osoby, które cierpią na tego typu schorzenia.

Właściwości czarnuszki mogą być wykorzystane w walce przeciwko alergiom, stwardnieniu rozsianym, rakowi, gruźlicy i AIDS. Skutecznie przeciwdziała również problemom wątrobowym, zaburzeniom trawiennym oraz astmie.

Czarnuszka jest wyjątkowo skuteczna przy leczeniu agresywnych odmian raka, którego wzrost zależy od angiogenezy (procesu fizjologicznego, obejmującego tworzenie nowych naczyń krwionośnych).

Właściwości czarnuszki

Niemieckie badania wykazały, że 70% przebadanych pacjentów z problemami alergicznymi (również pyłki i kurz), odnosili korzyści z przyjmowania oleju z czarnuszki. Długotrwałe stosowanie (powyżej 6 miesięcy) przynosi doskonałe rezultaty.

Właściwości czarnuszki i współczesne badania nad nimi

Od 1959 roku przeprowadzono na uniwersytetach i w laboratoriach ponad 200 różnych badań dotyczących czarnuszki.
Badania przeprowadzone w Laboratorium Badań Onkologicznych Hilton Head Island w Południowej Karolinie wykazały, że olej z czarnuszki zwalczał rakowe guzy, bez negatywnych efektów ubocznych chemioterapii.

Badania wykazały również, że czarnuszka:

  • zwiększyła przyrost komórek szpiku kostnego aż o 250%;
  • zahamowała wzrost guza o 50%;
  • stymulowała komórki odpornościowe i podnosiła produkcję interferonu (odpowiedzialnego za ochronę komórek przed niszczącym wpływem wirusów);
  • działała silnie antybakteryjnie;
  • obniżała poziom cukru we krwi (istotne przy leczeniu cukrzycy).
Olej z czarnuszki
W czarnuszce (Nigella sativa) głównymi składnikami są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Zalicza się je do egzogennych kwasów tłuszczowych, czyli takich, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytwarzać i należy dbać o ich dostarczanie w celu utrzymania prawidłowego poziomu. Olej z czarnuszki to również źródło bardzo cennych substancji takich jak m.in. witaminy, mikroelementy, białka, flawonoidy, fitosterole  Zobacz więcej …

Właściwości oleju z czarnuszki

Właściwości oleju z czarnuszki

Właściwości oleju z czarnuszki powszechnie wykorzystuje się w kuchni, w celach kulinarnych, a także w różnego rodzaju suplementach diety. Olej pozyskiwany z czarnych nasion rośliny Nigella Sativa, która pochodzi z południowo-zachodniej Azji, jest krystaliczny, ma gorzki smak oraz korzenny zapach.

Właściwości oleju z czarnuszki

Od wieków nasiona czarnuszki siewnej używano w celach medycznych. Spożywanie czarnuszki uważa się od bardzo dawna za ziołowe, alternatywne leczenie.

Zobacz również: Co to jest czarnuszka?

Badania przeprowadzone w sierpniu 2000 roku przez Phytotherapy Research potwierdzają obecność substancji chemicznych znajdujących się w czarnuszce. Oferują one antyoksydacyjne korzyści, a przede wszystkim składnik thymoquinone (TQ) – bioaktywny składnik olejku eterycznego z nasion czarnej kminku (54%). Po raz pierwszy wyodrębniony przez El-Dakhakhany (1963).

Przeciwutleniacze mają za zadanie pozbyć się z ciała wolnych rodników, które niszczą i “promują” choroby.

Zobacz również: Właściwości czarnuszki

Poniżej znajdują się choroby, które zostały dobrze poznane (jednak kolejne badania dalej trwają) pod kątem wpływu czarnuszki na ich objawy.

Korzyści nad rakiem

Liczne badania naukowe potwierdzają skuteczność składnika thymoquinone w leczeniu raka. Badania wykonane w 2010 roku przez Nutrition and Cancer pokazują, że thymoquinone wspomaga działanie przeciwzapalne. Hamuje także wzrost i proliferację komórek nowotworowych, a nawet może powodować śmierć komórek nowotworowych. Badanie to przeprowadzono przede wszystkim na komórkach w warunkach hodowlanych. Uzyskane wyniki zachęcają do dalszych badań klinicznych nad  thymoquinone w populacji ludzkiej.

Właściwości oleju z czarnuszki

Zalety dla systemu immunologicznego (odpornościowego)

Istnieją przekonujące dowody naukowe, że przyjmowanie czarnuszki wpływa korzystnie na układ odpornościowy. W badaniach przeprowadzonych w czerwcu 2010 roku przez Immunopharmacology i Immunotoxicology oceniano wpływ czarnuszki na infekcje bakteryjne metycylinoopornym gronkowcem złocistym, powszechnie znany jako MRSA. Badanie to zostało opublikowane w numerze lipiec-sierpień w “Journal of Ayub Medical College”. Pokazało, że nasiona czarnuszki posiadają działanie hamujące wobec kilku szczepów metycylinoopornego gronkowca złocistego.

Uzyskane wyniki są istotne, ponieważ metycylinooporne szczepy mogą stać się odporne na antybiotyki. Natomiast stosowanie czarnuszki nie powoduje tego efektu.

Właściwości oleju z czarnuszki w walce z padaczką

Istnieją naukowe dowody stwierdzające, że podawanie czarnuszki może mieć korzyści przeciwkonwulsyjne. Według badań opublikowanych w “Medical Science Monitor”, ponad 15% przypadków dzieci z padaczką jest oporne na leczenie mimo, że leki przeciw epilepsji są powszechnie dostępne. Badanie to oceniało zastosowanie oleju z czarnuszki przez 23 dzieci w wieku od 13 miesiąca do 13 roku życia z opornością na klasyczne leczenie padaczki. Wyniki badań wykazały znaczne zmniejszenie częstotliwości napadów w grupie leczonej olejem z czarnuszki.

Zobacz również: Na co pomaga olej z czarnuszki?

Olej z czarnuszki
W czarnuszce (Nigella sativa) głównymi składnikami są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Zalicza się je do egzogennych kwasów tłuszczowych, czyli takich, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytwarzać i należy dbać o ich dostarczanie w celu utrzymania prawidłowego poziomu. Olej z czarnuszki to również źródło bardzo cennych substancji takich jak m.in. witaminy, mikroelementy, białka, flawonoidy, fitosterole  Zobacz więcej …