W dzisiejszych czasach szczególnie ważne jest, aby wiedzieć jakie działanie ma czarnuszka. Coraz chętniej sięgamy po naturalne rozwiązania w prewencji i leczeniu różnych problemów zdrowotnych, a także chcąc poprawić urodę i samopoczucie. Czarnuszka siewna, zwana również kminkiem, znana jest z wyjątkowo dużej zawartości minerałów, antyoksydantów i cennych kwasów tłuszczowych.
Jakie działanie ma czarnuszka?
W składzie czarnuszki znajdziemy między innymi:
- olejki eteryczne;
- witaminy – tiamina, ryboflawina, pirydoksyna, kwas foliowy, niacyna, tokoferole;
- minerały – wapń, fosfor, żelazo, miedź, cynk, magnez, sód, potas, siarka, bor, chrom, mangan, molibden;
- błonnik pokarmowy;
- 15 cennych aminokwasów, w tym 8 z 9 aminokwasów egzogennych;
- garbniki;
- kwercetynę;
- taniny;
- NNKT, w tym kwas linolowy, kwas oleinowy oraz kwas alfa-linolenowy.
I wiele innych. To właśnie dzięki takiemu bogactwu składników czarnuszka może działać w tak kompleksowy i skuteczny sposób.
Działanie przeciwzapalne i antyalergiczne
Czarnuszka hamuje wytwarzanie cytokin prozapalnych, w tym między innymi interleukiny 1 i interleukiny 6. Może tym samym hamować reakcje alergiczne i związane z nadwrażliwością, np. na białko jaja kurzego. Za działanie to odpowiada przede wszystkim tymochinon, silny antyoksydant zmiatający wolne rodniki i wspierający czynność układu immunologicznego i gospodarki hormonalnej. Olejek z czarnego kminku wpływa na zmniejszenie naturalnej syntezy histaminy, a to właśnie ona odpowiada za stany zapalne w organizmie i reakcje alergiczne.
Wpływ na układ sercowo-naczyniowy i układ endokrynny
Tymochinon i olejki eteryczne zawarte w czarnuszce wykazują działanie terapeutyczne w przypadku cukrzycy i insulinooporności. Działa antyhiperglikemicznie oraz obniża stężenie glukozy na czczo już 2 godziny po posiłku. Prawdopodobnie wiąże się to z pozytywnym wpływem na obniżenie poziomu stresu oksydacyjnego i ochronę komórek beta trzustki, które syntezują insulinę. Udowodniono, że regularnie przyjmowana czarnuszka normalizuje ciśnienie tętnicze, wpływa pozytywnie na czynność mięśnia sercowego i zmniejsza ryzyko chorób takich jak nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, choroba niedokrwienna serca czy zakrzepica.
Działanie przeciwbakteryjne
Czarnuszka zwalcza wiele różnych rodzajów bakterii, szczególnie jednak bakterie gram-dodatnie i H.pylori. W ostatnich latach zauważono, że może być skuteczna także w odniesieniu do rozmaitych bakterii antybiotykoopornych. Ze względu na silne działanie antybakteryjne bywa wykorzystywana w dermatologii do leczenia trądziku. Dodatkowo czarnuszka działa przeciwgrzybiczo i przeciwpasożytniczo, zwłaszcza przeciwko Schistosoma mansoni oraz Candida albicans.
Wpływ na urodę
Czarnuszka siewna to jeden z częściej wykorzystywanych surowców roślinnych w codziennej pielęgnacji domowej i w profesjonalnej kosmetologii. Mowa głównie o oleju z czarnuszki, który wspomaga leczenie rozmaitych schorzeń dermatologicznych (w tym ŁZS, atopowego zapalenia skóry czy alergii skórnych). Czarnuszkę poleca się przede wszystkim posiadaczom skóry podrażnionej, wrażliwej, suchej i dojrzałej. Idealnie nawilża, tworząc na jej powierzchni powłokę ochronną.
Roślina znajduje zastosowanie także w pielęgnacji włosów wysokoporowatych. Wzmacnia je, hamuje rozdwajanie się końcówek, nawilża skórę głowy oraz zmniejsza nadmierne wypadanie włosów. Dodatkowo stymuluje cebulki do pracy, poprawia mikrokrążenie i zmniejsza łamliwość włosów, przez co stają się one pełne blasku, miękkie i gładkie.
Pozostałe działanie czarnuszki
Liczne badania wykazały, że czarnuszka siewna może dodatkowo:
- obniżać poziom cholesterolu LDL we krwi;
- działać hepatoprotekcyjnie i nefroprotekcyjnie;
- wpływać korzystnie na stężenie mocznika i kwasu moczowego we krwi;
- przyspieszać gojenie się ran i uszkodzeń tkanek miękkich;
- działać antystresowo poprzez obniżanie poziomu kortyzolu i adrenaliny;
- regulować produkcję hormonów tarczycy;
- zmniejszać bóle gardła.
W praktyce nie ma w organizmie człowieka układu, na który czarnuszka nie miałaby pozytywnego wpływu. Czyni ją to jeden z najskuteczniejszych, bezpiecznych i niezwykle wszechstronnych surowców zielarskich.
Polecane produkty
W czarnuszce (Nigella sativa) głównymi składnikami są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Zalicza się je do egzogennych kwasów tłuszczowych, czyli takich, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytwarzać i należy dbać o ich dostarczanie w celu utrzymania prawidłowego poziomu. Olej z czarnuszki to również źródło bardzo cennych substancji takich jak m.in. witaminy, mikroelementy, białka, flawonoidy, fitosterole Zobacz więcej …
Bibliografia
- Kaźmierczak A., Wcisło-Dziadecka D., Zmarzły N., Zdrowie z natury – czarnuszka siewna w produktach kosmetycznych i leczniczych, Postępy Nauk Medycznych, 1/2018.
- Jurczak R., Reguła J., Właściwości prozdrowotne czarnuszki siewnej i jej znaczenie w leczeniu dny moczanowej, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 3/2018.
- Mańkowska D., Bylka W., Nigella sativa L. – związki czynne, aktywność biologiczna, Herba Polonica, 1/2009.
- Borusiewicz M., Janeczko Z., Nigella sativa L. – roślinny surowiec o właściwościach plejotropowych, Postępy Fitoterapii, 4/2015.
Nie ma jeszcze komentarzy. Dodaj jeden!