Jak stosować olej z czarnuszki?

Jak stosować olej z czarnuszki?

Na co i jak stosować olej z czarnuszki? To pytanie zadaje sobie wiele osób, ponieważ posiada on wiele zastosowań, nie tylko w medycynie czy kosmetologii, ale również w gastronomii. Zaliczany jest do olejów schnących.

Skład chemiczny

Głównym składnikiem oleju z czarnuszki jest tymochinon, którego zawartość dochodzi do 8,73 mg na 1 gram oleju. To właśnie on odpowiada za większość leczniczych właściwości nasion.

Olej z czarnuszki jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych – zarówno nienasyconych, jak i nasyconych. Wyróżnić można kwasy: linolowy, oleinowy, palmitynowy, linolenowy oraz arachidonowy.

Ponadto w składzie znajdują się liczne składniki mineralne, witaminy, flawonoidy, karoteny, steroidy, saponozydy triterpenowe oraz olejek eteryczny.

Właściwości oleju z czarnuszki

Ze względu na tak bogaty skład produkt ten wykazuje liczne właściwości zdrowotne i stanowi przedmiot wielu badań.

Kwas oleinowy obecny w olejach roślinnych wpływa m.in. na obniżanie ciśnienia krwi i zmniejszanie ryzyka zachorowalności na raka piersi. Czarnuszka siewna wykazuje działanie przeciwnowotworowe, ponieważ działa przeciwutleniająco, wspomaga apoptozę komórek nowotworowych oraz pobudza syntezę wielu cytokin.

Olej z czarnuszki stosowany zewnętrznie wspomaga leczenie łuszczycy, trądziku, atopowego zapalenia skóry czy egzemy. Polecany jest głównie posiadaczom skóry suchej i dojrzałej, ponieważ w naturalny sposób poprawia jej kondycję, wygładza ją oraz uelastycznia.

Regularnie spożywany wpływa dodatkowo na stabilizację poziomu cholesterolu i glukozy we krwi, zmniejsza ryzyko licznych chorób – zwłaszcza przewlekłych – oraz wspomaga ich leczenie. Ponadto wykazuje działania przeciwbakteryjne, rozkurczowe, znieczulające, przeciwpasożytnicze oraz przeciwzapalne.

Zobacz również: Właściwości oleju z czarnuszki

Jak stosować olej z czarnuszki?

Istnieje wiele zastosowań oleju, w zależności od indywidualnego celu. Można go spożywać, wykorzystywać do tworzenia domowych kosmetyków lub posiadać do użytku zewnętrznego.

Zobacz również: Zastosowanie oleju z czarnuszki

Spożywanie

Olej z czarnuszki należy spożywać regularnie, zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Przeprowadzone badania wykazały, że optymalną dawką wydaje się być 500 mg oleju 3 razy dziennie. Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny skonsultować się z lekarzem celem wykluczenia ewentualnych przeciwwskazań.

Zastosowanie oleju z czarnuszki

Wraz z olejem warto przyjmować witaminę D3, ponieważ jest ona rozpuszczalna w tłuszczach. Takie połączenie będzie więc zwiększało jej przyswajalność przez organizm.

Badania nad bezpieczeństwem spożywania wykazały, że w dawce 40 mg/kg olej jest dobrze tolerowany przez dorosłych i dzieci. W wyższych dawkach u niektórych dzieci wystąpiły dolegliwości żołądkowo-jelitowe, które jednak szybko mijały. Można zatem wnioskować, że podaż oleju wśród dzieci powinna być mniejsza niż w przypadku dorosłych.

Zobacz również: Skutki uboczne oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki z powodzeniem można również stosować do przyrządzania potraw, należy jednak pamiętać, aby były one wystudzone, ponieważ wysoka temperatura może zmniejszać korzystne właściwości produktu. Poleca się stosowanie oleju jako dodatek do sałatek i surówek, gdyż posiada charakterystyczny gorzkawy smak określany jako korzenno-pieprzny i nieco korzenny zapach.

Użytek zewnętrzny

Olej z czarnuszki polecany jest przede wszystkim do leczenia chorób alergicznych, neurodermatoz i grzybic. Można go stosować bezpośrednio na skórę, ponieważ cechuje się niską toksycznością. Wystarczy nanieść odrobinę produktu na płatek kosmetyczny, a następnie przetrzeć nim skórę. W związku z tym, że olej jest schnący, nie trzeba go zmywać.

Ostatnimi czasy modne stało się oczyszczanie twarzy olejami lub olejowanie włosów. 2-3 krople oleju z czarnuszki można dodać do codziennie stosowanego kremu lub toniku. Z kolei zmieszany z maską do włosów wpływa na kondycję i strukturę włosa. Poleca się naniesienie kilku kropel na końcówki włosów, tuż po ich umyciu. Produktu nie należy spłukiwać.

Podsumowując, jak stosować olej z czarnuszki? Można go wykorzystać do:

  • pielęgnacji włosów – jako dodatek masek, odżywek, płukanek czy wcierek;
  • pielęgnacji skóry – jako dodatek peelingów, kremów czy stosowany samodzielnie;
  • ochrony paznokci – wystarczy zmieszać 2 krople produktu z odrobiną kremu do rąk i zaaplikować;
  • leczenia schorzeń skóry – jako substancja do przemywania zmian.

Aromaterapia i inhalacje

Jak stosować olej z czarnuszki? Może być stosowany jako substancja poślizgowa podczas masaży lub po prostu jako substancja zapachowa. Podczas masażu wystarczy rozprowadzić kilka kropli produktu na dłoniach celem ogrzania ich, a następnie przystąpić do zabiegu. Można go również połączyć z innymi olejkami. Wykazuje działania relaksujące, uspokajające i nasenne.

Kilka kropli oleju można dodać do ciepłej kąpieli. Wówczas jego korzystne działanie obejmie zarówno dbanie o ciało, jak i inhalację dróg oddechowych.

Bibliografia:

  1. Obiedzińska A., Waszkiewicz-Robak B., Oleje tłoczone na zimno jako żywność funkcjonalna, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 1/2012.
  2. Kaźmierczak A., Wcisło-Dziadecka D., Zmarzły N., Zdrowie z natury – czarnuszka siewna w produktach kosmetycznych i leczniczych, Postępy Nauk Medycznych, XXXI/2018.
  3. Borusiewicz M., Janeczko Z., Nigella sativa L. – roślinny surowiec o właściwościach plejotropowych, Postępy Fitoterapii, 4/2015.
  4. Błecha K., Nasiona czarnuszki siewnej nadzieją dla alergików, Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza Sroki.
Olej z czarnuszki
W czarnuszce (Nigella sativa) głównymi składnikami są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Zalicza się je do egzogennych kwasów tłuszczowych, czyli takich, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytwarzać i należy dbać o ich dostarczanie w celu utrzymania prawidłowego poziomu. Olej z czarnuszki to również źródło bardzo cennych substancji takich jak m.in. witaminy, mikroelementy, białka, flawonoidy, fitosterole  Zobacz więcej …

Nie ma jeszcze komentarzy. Dodaj jeden!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *