Na co pomaga olej z czarnuszki?

Na co pomaga olej z czarnuszki?

Współcześnie wiele osób stara się wdrażać naturalne metody dbania o zdrowie i urodę, dlatego warto wiedzieć między innymi na co pomaga olej z czarnuszki. Produkt ten cieszy się coraz większą popularnością ze względu na bogaty skład i szerokie zastosowanie.

Może być stosowany zarówno do użytku wewnętrznego, jak i zewnętrznego. Zalecane dzienne spożycie oleju wynosi 500-1000 mg, 2-3 razy dziennie.

Olej z czarnuszki charakteryzuje się lekko gorzkim smakiem i korzennym zapachem, co sprawia, że liczba jego zwolenników wciąż się powiększa.

Zobacz również: Co to jest czarnuszka?

Skład czarnuszki

Cechą charakterystyczną czarnuszki jest jej bogaty skład. Zawiera ona większość makro- i mikrocząsteczek, błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) w sporej ilości oraz nasycone kwasy tłuszczowe (NKT), które stanowią około 30% całości olejów.

Wśród NNKT i NKT wyróżnić można kwas: linolowy, oleinowy, linolenowy, arachidowy, behenowy, palmitynowy czy stearynowy.

Ponadto nasiona czarnuszki cechują się obecnością:

  • alkaloidów
  • garbników
  • aminokwasów (jest ich 15, przy czym obejmuje to 8 z 9 aminokwasów niezbędnych)
  • witamin i karotenu
  • składników mineralnych – Ca, Mg, Na, S, K, Zn
  • tymochinonu

Na co pomaga olej z czarnuszki?

Olej z czarnuszki może być elementem profilaktyki, a nawet leczenia niektórych schorzeń. Dodatkowo znajduje szereg zastosowań w aromaterapii i kosmetologii, zarówno do pielęgnacji skóry, jak i jej przydatków.

Na co pomaga olej z czarnuszki?

Zdrowie

Produkty na bazie czarnuszki od dawna stosowane były do leczenia:

  • chorób układu oddechowego – astmy, kaszlu, wszelkich stanów zapalnych
  • przeziębienia i obniżonej odporności
  • schorzeń wątroby, żołądka i jelit – np. niestrawności, biegunki
  • zmian skórnych – trądzik, grzybica, łuszczyca
  • chorób układu krążenia
  • chorób autoimmunologicznych – np. toczeń rumieniowaty układowy
  • nieprawidłowo gojących się ran

Zobacz również: Zastosowanie czarnuszki

Czarnuszka znalazła również zastosowanie jako środek antyseptyczny, znieczulający i poprawiający samopoczucie. U osób z podwyższonym poziomem glukozy we krwi wpływa na jej stabilizację.

Olej z czarnuszki poleca się osobom z chorobami układu hormonalnego, odpornościowego i krążeniowego. Jego regularne spożycie wpływa na stabilizację poziomu lipidów we krwi, dlatego może być wprowadzony do diety chorych na miażdżycę lub otyłych. W związku z tym, że wykazuje działanie antydiuretyczne, jego spożycie zaleca się również diabetykom.

Składniki oleju cechują się dodatkowo działaniem rozkurczowym (spazmolitycznym) i znieczulającym, dlatego produkt ten może okazać się nieoceniony podczas bolesnego miesiączkowania.

Można zatem podsumować, że olej z czarnuszki wykazuje działanie przeciwnowotworowe, przeciwutleniające, przeciwdrgawkowe, przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe, antyoksydacyjne, moczopędne, żółciopędne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, a także przeciwbólowe.

Zobacz również: Skutki uboczne oleju z czarnuszki

Uroda

Olej z czarnuszki stanowi surowiec kosmetyczny, zaleca się go przede wszystkim do pielęgnacji skóry. Pomaga przy objawach alergii, neurodermatozach, zmianach trądzikowych czy grzybicach. Można go stosować zarówno bezpośrednio na skórę (pod postacią okładów, masek czy wcierek), jak również od wewnątrz (poprzez regularne, dzienne spożycie zalecanej dawki).

Produkt zalecany jest przede wszystkim do pielęgnacji skóry suchej i wrażliwej, ponieważ łagodzi podrażnienia i wykazuje działanie nawilżające.

Na koniec warto wspomnieć, że olej z czarnuszki regularnie stosowany bezpośrednio na włosy znacznie poprawia ich kondycję, nadaje blasku i zmiękcza je.

Coraz częściej właściwości czarnuszki wykorzystuje przemysł perfumeryjny.

Bibliografia:

  1. Sztaba D., Barwa szafranu, aromat cynamonu, smak kaparów – właściwości lecznicze biblijnych przypraw, Farmacja Polska, 1/2009.
  2. Borusiewicz M., Janeczko Z., Nigella sativa L. – roślinny surowiec o właściwościach plejotropowych, Postępy Fitoterapii, 4/2015.
  3. Kaźmierczak A., Wcisło-Dziadecka D., Zmarzły N., Zdrowie z natury – czarnuszka siewna w produktach kosmetycznych i leczniczych, Postępy Nauk Medycznych, XXXI/2018.
Olej z czarnuszki
W czarnuszce (Nigella sativa) głównymi składnikami są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Zalicza się je do egzogennych kwasów tłuszczowych, czyli takich, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytwarzać i należy dbać o ich dostarczanie w celu utrzymania prawidłowego poziomu. Olej z czarnuszki to również źródło bardzo cennych substancji takich jak m.in. witaminy, mikroelementy, białka, flawonoidy, fitosterole  Zobacz więcej …

Właściwości oleju z czarnuszki

Właściwości oleju z czarnuszki

Właściwości oleju z czarnuszki powszechnie wykorzystuje się w kuchni, w celach kulinarnych, a także w różnego rodzaju suplementach diety. Olej pozyskiwany z czarnych nasion rośliny Nigella Sativa, która pochodzi z południowo-zachodniej Azji, jest krystaliczny, ma gorzki smak oraz korzenny zapach.

Właściwości oleju z czarnuszki

Od wieków nasiona czarnuszki siewnej używano w celach medycznych. Spożywanie czarnuszki uważa się od bardzo dawna za ziołowe, alternatywne leczenie.

Zobacz również: Co to jest czarnuszka?

Badania przeprowadzone w sierpniu 2000 roku przez Phytotherapy Research potwierdzają obecność substancji chemicznych znajdujących się w czarnuszce. Oferują one antyoksydacyjne korzyści, a przede wszystkim składnik thymoquinone (TQ) – bioaktywny składnik olejku eterycznego z nasion czarnej kminku (54%). Po raz pierwszy wyodrębniony przez El-Dakhakhany (1963).

Przeciwutleniacze mają za zadanie pozbyć się z ciała wolnych rodników, które niszczą i “promują” choroby.

Zobacz również: Właściwości czarnuszki

Poniżej znajdują się choroby, które zostały dobrze poznane (jednak kolejne badania dalej trwają) pod kątem wpływu czarnuszki na ich objawy.

Korzyści nad rakiem

Liczne badania naukowe potwierdzają skuteczność składnika thymoquinone w leczeniu raka. Badania wykonane w 2010 roku przez Nutrition and Cancer pokazują, że thymoquinone wspomaga działanie przeciwzapalne. Hamuje także wzrost i proliferację komórek nowotworowych, a nawet może powodować śmierć komórek nowotworowych. Badanie to przeprowadzono przede wszystkim na komórkach w warunkach hodowlanych. Uzyskane wyniki zachęcają do dalszych badań klinicznych nad  thymoquinone w populacji ludzkiej.

Właściwości oleju z czarnuszki

Zalety dla systemu immunologicznego (odpornościowego)

Istnieją przekonujące dowody naukowe, że przyjmowanie czarnuszki wpływa korzystnie na układ odpornościowy. W badaniach przeprowadzonych w czerwcu 2010 roku przez Immunopharmacology i Immunotoxicology oceniano wpływ czarnuszki na infekcje bakteryjne metycylinoopornym gronkowcem złocistym, powszechnie znany jako MRSA. Badanie to zostało opublikowane w numerze lipiec-sierpień w “Journal of Ayub Medical College”. Pokazało, że nasiona czarnuszki posiadają działanie hamujące wobec kilku szczepów metycylinoopornego gronkowca złocistego.

Uzyskane wyniki są istotne, ponieważ metycylinooporne szczepy mogą stać się odporne na antybiotyki. Natomiast stosowanie czarnuszki nie powoduje tego efektu.

Właściwości oleju z czarnuszki w walce z padaczką

Istnieją naukowe dowody stwierdzające, że podawanie czarnuszki może mieć korzyści przeciwkonwulsyjne. Według badań opublikowanych w “Medical Science Monitor”, ponad 15% przypadków dzieci z padaczką jest oporne na leczenie mimo, że leki przeciw epilepsji są powszechnie dostępne. Badanie to oceniało zastosowanie oleju z czarnuszki przez 23 dzieci w wieku od 13 miesiąca do 13 roku życia z opornością na klasyczne leczenie padaczki. Wyniki badań wykazały znaczne zmniejszenie częstotliwości napadów w grupie leczonej olejem z czarnuszki.

Zobacz również: Na co pomaga olej z czarnuszki?

Olej z czarnuszki
W czarnuszce (Nigella sativa) głównymi składnikami są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Zalicza się je do egzogennych kwasów tłuszczowych, czyli takich, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytwarzać i należy dbać o ich dostarczanie w celu utrzymania prawidłowego poziomu. Olej z czarnuszki to również źródło bardzo cennych substancji takich jak m.in. witaminy, mikroelementy, białka, flawonoidy, fitosterole  Zobacz więcej …