Olej z Czarnuszki – właściwości

Olej z Czarnuszki właściwości (czarne nasiona)

Czarne nasiona kminku pochodzą z południowo-zachodniej Azji. Są one powszechnie wykorzystywane w celach kulinarnych, a także w różnego rodzaju suplementach ze względu na krystaliczność, gorzki smak i zapach.

Od wieków nasiona czarnuszki siewnej używane były w celach medycznych.

Badania przeprowadzone w sierpniu 2000 roku przez “Badania Ziołolecznictwo” (Phytotherapy Research) potwierdzają obecność substancji chemicznych znajdujących się w czarnym kminku, które oferują antyoksydacyjne korzyści, a przede wszystkim składnik thymoquinone (TQ) – bioaktywny składnik olejku eterycznego z nasion czarnej kminku (54%). Po raz pierwszy wyodrębniony przez El-Dakhakhany (1963).
Przeciwutleniacze mają za zadanie pozbyć się z ciała wolnych rodników, które niszczą i “promują” choroby.

Spożywanie czarnego kminku jest uważane już od bardzo dawna za ziołowe, alternatywne leczenie. Poniżej znajdują się choroby, które zostały dobrze poznane (jednak kolejne badania dalej trwają) pod kątem przyjmowania czarnego kminku i jego pozytywnego wpływu na nie.

Korzyści nad rakiem

Liczne badania naukowe potwierdzają skuteczność składnika thymoquinone z czarnego kminku do leczenia raka. Badania wykonane w 2010 roku “Żywienie i rak” (Nutrition and Cancer) pokazują, że thymoquinone wspomaga działanie przeciwzapalne, hamuje wzrost i proliferację komórek nowotworowych, a nawet może powodować śmierć komórek nowotworowych. Badanie to przeprowadzono przede wszystkim na komórkowych w warunkach hodowlanych. Uzyskane wyniki zachęcają do dalszych badań klinicznych nad  thymoquinone w populacji ludzkiej.

Zalety dla systemu immunologicznego (odpornościowego)

Istnieją przekonujące dowody naukowe, że przyjmowanie czarnego kmiku powoduje korzyści dla układu odpornościowego. W badania przeprowadzonych w czerwcu 2010 roku w kwestii “Immunofarmakologii i Immunotoksykologii” (Immunopharmacology i Immunotoxicology) oceniano wpływ czarnego kminku przeciwko infekcji bakteryjnej metycylinooporny gronkowiec złocisty, powszechnie znany jako MRSA. Badanie to zostało opublikowane w numerze lipiec-sierpień w “Journal of Ayub Medical College” i pokazało, że nasiona czarnego kminku posiadają działanie hamujące wobec kilku szczepów metycylinoopornego gronkowca złocistego.

Czarny Kminek

Uzyskane wyniki są istotne, ponieważ metycylinoopornego szczepy mogą stać się odporne na antybiotyki. Natomiast stosowanie czarnego kminku nie powoduje tego i dzięki temu może stać się bardziej rozpowszechnione podczas leczenia na odpornego na metycylinoopornego gronkowca złocistego.

Korzyści nad padaczką

Istnieją naukowe dowody stwierdzające, że podawanie czarnego kminku może mieć korzyści przeciwkonwulsyjne. Według badań opublikowanych w “Medical Science Monitor”, ponad 15% przypadków dzieci z padaczką jest oporne na leczenie mimo, że leki przeciw epilepsji są powszechnie dostępne. Badanie to oceniało zastosowanie oleju z czarnego kminku przez 23 dzieci w wieku od 13 miesiąca do 13 roku życia z opornością na klasyczne leczenie padaczki. Wyniki badań wykazały znaczne zmniejszenie częstotliwość napadów w grupie leczonej olejem z czarnego kminku.

Polecane produkty

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *