Czarnuszka – właściwości

Czarnuszka właściwości

Czarny kminek zwiększa odporność, poprawia samopoczucie i zdrowie.

Tak jak dobrze znane ziele Echinacea, czarnuszka również zwiększa odporność organizmu. Natomiast jej działanie różni się od Echinacei. Nie wpływa negatywnie na choroby autoimmunologiczne, dlatego może być stosowana przez tych, którzy cierpią na tego typu schorzenia.

Czarny kminek jest skuteczny w walce przeciwko alergiom, stwardnieniu rozsianym, rakowi, gruźlicy i AIDS. Skutecznie przeciwdziała również problemom wątrobowym, zaburzeniom trawiennym oraz astmie.

Współczesne badania nad czarnuszką.

Od 1959 roku przeprowadzono na uniwersytetach i w laboratoriach ponad 200 różnych badań dotyczących czarnego kminku.
Badania przeprowadzone w Laboratorium Badań Onkologicznych Hilton Head Island w Południowej Karolinie wykazały, że olej z czarnego kminku zwalczał rakowe guzy, bez negatywnych efektów ubocznych chemioterapii.

Badania wykazały również, że czarnuszka:

– zwiększyła przyrost komórek szpiku kostnego aż o 250%;
– zahamowała wzrost guza o 50%;
– stymulowała komórki odpornościowe i podnosiła produkcję interferonu (odpowiedzialnego za ochronę komórek przed niszczącym wpływem wirusów);
– działała silnie antybakteryjnie;
– obniżała poziom cukru we krwi (istotne przy leczeniu cukrzycy).

Olej z Czarnego Kminku (czarnuszka siewna)

Czarny kminek jest wyjątkowo skuteczny przy leczeniu agresywnych odmian raka, którego wzrost zależy od angiogenezy (procesu fizjologicznego, obejmującego tworzenie nowych naczyń krwionośnych).

Niemieckie badania wykazały, że 70% przebadanych pacjentów z problemami alergicznymi (również pyłki i kurz), odnosili korzyści z przyjmowania oleju z czarnego kminku. Długotrwałe stosowanie (powyżej 6 miesięcy) przynosi doskonałe rezultaty.

Polecane produkty

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *