Czarnuszka (Czarny Kminek) – skład

Czarnuszka (Czarny Kminek)

należy do rodziny jaskrowatych. Dojrzała posiada trójgraniaste nasiona o smaku gorzkiej kawy i korzennym (muszkatołowym) zapachu. Zawiera aż ponad 100 związków chemicznych, z których nie wszystkie są  jeszcze do końca poznane, jednak ciągle trwają nad nimi badania.

 

Czarnuszka skład

Aktywne związki – czarnuszka

Najważniejszym czynnym związkiem w czarnym kminku jest nigellina. Pozostałymi ważnymi czynnymi związkami są:
– thymoquinone;
– beta sitosterol;
– kwas mirystynowy;
– kwas palmitynowy;
– kwas oleopalimitynowy;
– kwas stearynowy;
– kwas oleinowy;
– kwas linolowy;
– kwas linolenowy;
– kwas arachidonowy;
– białko;
– witaminy B1, B2, B3;
– kwas foliowy;
– wapń;
– żelazo;
– miedź;
– cynk;
– fosfor.

Olej z Czarnego Kminku (czarnuszka siewna)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *