Zastosowanie oleju z czarnuszki – najważniejsze korzyści

Zastosowanie oleju z czarnuszki - najważniejsze korzyści

Zastosowanie oleju z czarnuszki to przede wszystkim wspieranie organizmu w walce z pasożytami, wolnymi rodnikami i infekcjami. Czarne nasiona Nigella Sativa, określa się również jako kwiat kopru. Roślina ta kwitnie cały rok. Pochodzi z południowej i południowo-zachodniej Azji i rośnie na wysokość około 8-12 cm. Kwiaty mają od 5 do 10 pierzastych płatków w kolorze blado niebieskim lub białym. W kwiecie znajdują się nasiona. Są one otwarte w kształcie pięcioramiennej gwiazdy. Po pewnym czasie nasiona stają się blado czarne.

Zastosowanie oleju z czarnuszki – najważniejsze korzyści

Włączenie tego oleju do diety wspiera przede wszystkim zdrowie. Pośrednio ma wpływ na kondycję włosów, skóry, a także na odporność organizmu.

Zobacz również: Co to jest czarnuszka?

Zastosowanie oleju z czarnuszki na włosy

Używanie oleju z nasion czarnuszki naturalnie stymuluje wzrost włosów i zapobiegania ich wypadaniu. Pomaga także dostarczyć do włosa niezbędną ilość wilgoci. Olej z czarnuszki odgrywa znaczącą rolę w stymulowaniu wzrostu włosów poprzez wzmocnienie mieszków włosowych, które tworzą silne korzenie włosów.

Zastosowanie oleju z czarnuszki na skórę

Uzupełnia składniki potrzebne do utrzymania zdrowej i promiennej skóry. Poprawia jej strukturę, ponieważ zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas linolowy i linolenowy). Nie są one wytwarzane przez organizm, stąd mają zasadnicze znaczenie.

Aby cieszyć się promienną i odżywioną skórą warto wykonać pastę z miodu i nasion Nigella Sativa (lub z płynnego oleju z czarnuszki np. przebijając kapsułkę). Następnie nałożyć pastę na skórę na ok. pół godziny.

Przy problemach z trądzikiem można przygotować pastę zawierającą nasiona Nigella Sativa (lub płynny olej z czarnego kminku) i ocet jabłkowy (cydr). Taka pasta, pozostawiona na chwilę na skórze i wykonywana regularnie pomoże w łagodzeniu objawów trądziku.

Dla osób, które borykają się z suchą skórą rozwiązaniem może być pasta z oleju z nasion Nigella Sativa i oleju sezamowego. Stosowana regularnie zauważalnie wpłynie na regulację wilgotności skóry.

Zastosowanie oleju z czarnuszki

Czarnuszkę od dawna stosuje się wewnętrznie, w celu poprawienia kondycji włosów, skóry, a także paznokci. Jednak obecnie mamy także pewność, że możemy uzyskać wiele korzyści stosując olej również zewnętrznie – miejscowo. To jeden z olei, który odstaje (korzystnie) od innych pod względem zawartych składników roślinnych. Z tego powodu jest w stanie pozytywnie wpłynąć na zdrowie i witalność skóry.

Odżywia

Czarnuszka siewna zawiera witaminę A, B i C wraz z minerałami, takimi jak wapń, potas, magnez i cynk. Nadaje skórze utracony blask i stymuluje ją do odbudowy.

Redukuje trądzik

Spożywanie czarnuszki wspomaga walkę z trądzikiem młodzieńczym, jak również z trądzikiem u dorosłych. Przywraca równowagę sebum skóry.

Zwalcza infekcje

Oprócz walki z bakteriami, które powodują trądzik, olej z czarnuszki redukuje także inne rodzaje bakterii i grzybów, zachowując twarz wolną od infekcji. Można go stosować na wypryski, czyraki, łuski grzybicy, a także łuszczycę.

Zobacz również: Jak stosować olej z czarnuszki?

Nawilża

Podobnie jak wiele naturalnych olejów, olej z nasion Nigella Sativa jest bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Zapewniają one głębokie, a także trwałe nawilżenie skóry. Te kwasy mogą również pomóc zredukować drobne linie mimiczne i zmarszczki.

Zwalcza blizny i przebarwienia

Regularne stosowanie tego oleju pomoże zminimalizować plamy, a także stare blizny po trądziku. Witamina A i aminokwasy, wraz z kwasami tłuszczowymi, pomagają stymulować (“zachęcić”) skórę do regeneracji.

Zmniejsza zaczerwienienia

Czarnuszka może wspomóc zredukować czerwoną skórę, pozostawioną przez trądzik różowaty lub inne choroby. Wykazuje on bowiem właściwości przeciwzapalne, które uspokajają stany zapalne i wspierają układ odpornościowy (immunologiczny) w prawidłowym funkcjonowaniu. Olej jest również naturalnym lekiem przeciwhistaminowym, idealnym na choroby skóry, które mogą być spowodowane przez alergie.

Zobacz również: Skutki uboczne oleju z czarnuszki

Zastosowanie oleju z czarnuszki a korzyści zdrowotne

Tradycyjnie czarnuszkę używano do stymulowania poziomu energii i leczenia różnych schorzeń wątroby i przewodu pokarmowego, a także żółtaczki, bólów głowy, uczucia zatkanego nosa i w celu likwidacji pasożytów jelitowych.

Najnowsze badania wykazały, że ekstrakt z czarnuszki może pomóc w walce z rakiem. Inne badania udowodniły pozytywny wpływ na układ odpornościowy (immunologiczny), alergie, a także na łagodzenie dolegliwości trawiennych. Niektóre badania sugerują, że czarnuszka może przyczynić się do obniżenia poziomu cukru we krwi. Jest to ważne, ponieważ może zapobiec lub pomóc w kontroli cukrzycy.

Nasiona czarnuszki bogate są w błonnik oraz beta-karoten, wapń, żelazo oraz potas. Dlatego dobrym pomysłem jest ich stosowanie do gorącej herbaty lub kawy. Natomiast zmielone i rozsypane po sałatce, zapiekance, chlebie czy zmieszane ze smażonymi potrawami, nie tylko wpłyną na wartość odżywczą, ale i na walory smakowe.

Odporność

Nasiona Nigella Sativa mogą być śmiało nazywane jako „wzmacniacze” odporności. Pomagają w leczeniu stanów związanych z brakiem odporności, a nawet AIDS.

Mózg

Badania wykazały, że nasiona czarnuszki nie tylko poprawiają urodę, ale również działają jako środek poprawiający funkcjonowanie pamięci.

Choroby

Te czarne nasiona kminku są obfite w bogate substancje chemiczne, które mogą pomóc w leczeniu astmy, nudności, chorób serca, cukrzycy nadciśnienia tętniczego, a także zapalenia opon mózgowych i do pewnego stopnia nawet raka.

Olej z czarnuszki
W czarnuszce (Nigella sativa) głównymi składnikami są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Zalicza się je do egzogennych kwasów tłuszczowych, czyli takich, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytwarzać i należy dbać o ich dostarczanie w celu utrzymania prawidłowego poziomu. Olej z czarnuszki to również źródło bardzo cennych substancji takich jak m.in. witaminy, mikroelementy, białka, flawonoidy, fitosterole  Zobacz więcej …

Czarnuszka siewna – czym jest i jakie ma zastosowanie?

Czarnuszka siewna - czym jest i jakie ma zastosowanie?

Czarnuszka siewna od wieków uznawana jest jako skuteczne lekarstwo przeciw różnym chorobom. Wspominana jest w niemal wszystkich tradycjach medycznych, od chińskiego zielarstwa po starożytną egipską i grecką medycynę.

Czarnuszka siewna

Czarnuszka (Nigella Sativa) należy do rodziny jaskrowatych. Dojrzała posiada trójgraniaste nasiona o smaku gorzkiej kawy i korzennym (muszkatołowym) zapachu. Zawiera aż ponad 100 związków chemicznych, z których nie wszystkie są  jeszcze do końca poznane i nad którymi ciągle trwają badania.

Pierwsze pisemne wzmianki na temat czarnego kminku można znaleźć w Starym Testamencie, w księdze Izajasza (28:25-27). Święty prorok Mahomet nazywa czarnuszkę „lekarstwem na każdą chorobę, z wyjątkiem śmierci.”

Współcześnie nauka również potwierdza, że czarnuszka jest jedną z najsilniejszych roślin leczniczych, jaka znana jest człowiekowi. W setkach badań okazało się, że nasiona czarnuszki zawierają związki, które zwalczają choroby poprzez pobudzenie organizmu do wytwarzania:

  • szpiku kostnego
  • interferonu (IFN)
  • komórek odpornościowych

Co zawiera w sobie czarnuszka?

Najważniejszym czynnym związkiem w czarnuszce jest nigellina. Pozostałymi ważnymi czynnymi związkami są:

  • thymoquinone
  • beta sitosterol
  • kwasy
    • mirystynowy
    • oleopalimitynowy
    • oleinowy
    • linolowy
    • linolenowy
    • arachidonowy
    • foliowy
    • palmitynowy
    • stearynowy
  • białko
  • witaminy
    • B1
    • B2
    • B3
  • wapń
  • żelazo
  • miedź
  • cynk
  • fosfor

Czarnuszka siewna - czym jest i jakie ma zastosowanie?

Czarnuszka w historii

Olej z czarnuszki został znaleziony w grobowcu Tutenchamona. Był również używany przez Kleopatrę, ze względu na korzystny wpływ na urodę i zdrowie.

Hipokrates, ojciec współczesnej medycyny, uważał czarnuszkę za cenne lekarstwo na zaburzenia trawienia.

Ibn Sina, autor słynnej Cannon of Medicine, w swojej książce informuje, że czarnuszka pobudza przemianę materii oraz wspomaga wyjście z letargu i przygnębienia.

W tradycyjnej medycynie indyjskiej (Ajurweda) wykorzystywano czarnuszkę w leczeniu wielu chorób, włącznie z hemoroidami, zapaleniem wątroby, gorączką, kaszlem, biegunką, a nawet tasiemcem.

Jak określana jest czarnuszka?

Często spotykamy się z pytaniem czy czarnuszka to to samo co olej z czarnego kminku, olej z czarnuszki i tym podobne.

Czarnuszkę powszechnie określa się jako czarnuszka siewna, olej z czarnuszki, olej z czarnuszki egipskiej, czarnuszka egipska, czarny kminek, olej z Czarnego kminku, kmin indyjski i wiele innych. Jednak tylko Nigella Sativa to prawdziwa, oryginalna nazwa.

Wybierając olej z czarnuszki zwracajmy uwagę na nazwę, ponieważ tylko tak będziemy mieli pewność, że kupujemy właśnie ten wartościowy olej z czarnuszki. Nie jest ważne czy będzie on w kapsułkach (po przekłuciu powinien pojawić się płynny olej) czy w płynie. Ważne, aby nazwa nie odbiegała od wyżej wymienionych.

Korzyści z przyjmowania czarnuszki

Eksperci często zalecają przyjmowanie jednej łyżeczki czystego oleju z czarnuszki. Można ją dostarczyć z gorącą herbatą, na godzinę przed posiłkiem, raz lub dwa razy w ciągu dnia.
Jednak wiele osób decyduje się na zażywanie oleju z czarnuszki w postaci kapsułek. Jednakże w jakiejkolwiek formie go spożywamy, ma ona ogromny wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale również na urodę. Przyczynia się do silniejszych i bardziej błyszczących włosów i paznokci już po kilku miesiącach zażywania. Dodatkowo stosowany zewnętrznie olej może przyśpieszyć złagodzenie objawów łuszczycy, egzemy, a także trądziku.

Liczne badania wykazały, że ekstrakt z nasion czarnuszki może pomóc w walce z rakiem. W jednym z ostatnich badań, olej z czarnuszki działał skutecznie na raka trzustki, jednego z najgroźniejszych i najtrudniejszych w leczeniu ze wszystkich nowotworów.

Często olej z nasion czarnuszki można znaleźć w gotowych kremach lub samodzielnie dodać go do swojego ulubionego. Niektórzy używają preparatów z czarnuszki na oparzenia lub infekcje skóry. Może być również stosowany do nawilżania skóry, ulżenia stawom lub bólowi, a także złagodzenia zmarszczek i innych oznak starzenia.

Zobacz również: Właściwości oleju z czarnuszki

Zastosowanie czarnuszki

Czarnuszka może być stosowana na:

  • trądzik;
  • przeziębienie i grypę;
  • letarg;
  • napięcie nerwowe;
  • zmęczenie mięśni nóg;
  • bóle pleców, reumatyzm, zapalenie stawów i siniaki;
  • wysokie ciśnienie krwi;
  • problemy żołądkowe;
  • biegunkę;
  • wypadanie włosów;
  • ból głowy;
  • ból ucha;
  • pasożyty jelitowe;
  • kolkę (również u dzieci);
  • zapalenie zatok;
  • grzybicę skóry.

Zobacz również: Zastosowanie oleju z czarnuszki.

Bibliografia

  1. Pałczyński C., Kupryś-Lipińska I., Kuna P., Czarnuszka siewna (Nigella sativa) czyli panna w zieleni: działanie przeciwzapalne, Alergia, 3/2016.
  2. Borusiewicz M., Janeczko Z., Nigella sativa L. – roślinny surowiec o właściwościach plejotropowych, Postępy Fitoterapii, 4/2015.
  3. Kaźmierczak A., Wcisło-Dziadecka D., Zmarzły N., Zdrowie z natury – czarnuszka siewna w produktach kosmetycznych i leczniczych, Postępy Nauk Medycznych, XXXI/2018.
Olej z czarnuszki
W czarnuszce (Nigella sativa) głównymi składnikami są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Zalicza się je do egzogennych kwasów tłuszczowych, czyli takich, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytwarzać i należy dbać o ich dostarczanie w celu utrzymania prawidłowego poziomu. Olej z czarnuszki to również źródło bardzo cennych substancji takich jak m.in. witaminy, mikroelementy, białka, flawonoidy, fitosterole  Zobacz więcej …